29 Ağustos 2012 Çarşamba

Süper Kupa'nın 40 Yıllık Tarihi

Cuma akşamı bir başka kupa maçına daha çıkacağız. Bu sebeple Chelsea resmi sitesi Süper Kupa'nın tarihine indi...

UEFA Süper Kupası, 1972 yılında Hollandalı gazeteci Anton Witkamp tarafından başlatıldı ve o zamandan bu yana her sezon Avrupa kupalarının başlangıcını temsil etmektedir.

1998 yılında Real Madrid'e karşı kazandığımız ilk ve tek Süper Kupa maçımızdan bu yana maçlar Monaco'da ve tek maç usulüyle oynanmaktadır. 2000 yılına kadar bir önceki sezonun Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve Kupa Galipler Kupası şampiyonunun oynadığı Süper Kupa karşılaşması, 2000 yılından sonra Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve UEFA Kupası (Avrupa Ligi) şampiyonu arasında oynanmaya başlamıştır.

Cuma günü Atletico Madrid'le karşılaşacağımız maç, Monaco'da oynanacak 15. ve son Süper Kupa maçı olacak. Gelecek yıldan itibaren bu karşılaşmalar farklı ülkelerde oynanacak. 2013'te Prag, 2014'te Cardiff ve 2015'te Tiflis bu uygulamanın ilk durakları olacak.

1998'den önce Süper Kupa maçları iki ayaklı olarak oynanıyordu. UEFA tarafından tanınmasa da ilk kez 1972'de Ajax-Rangers arasında oynanan karşılaşmalardan galip çıkan taraf Ajax oldu. 1991'de Kızılyıldız-Man Utd arasındaki Süper Kupa karşılaşmasında ise Yugoslavya'daki savaş yüzünden bir istisna olarak şampiyon Old Trafford'da oynanan tek maçla belirlenmiştir.

1973'te UEFA, turnuvayı kabul etmiştir ve ikinci Süper Kupa şampiyonu bu sefer de Milan'ı deviren Ajax olur. 1974'te Bayern Münih-Magdeburg arasında oynanması gereken Süper Kupa karşılaşmaları ise uygun tarih bulunamamasından dolayı iptal edilmiştir. Buna sebep olarak Doğu ve Batı Almanya arasındaki politik durum da gösterilmektedir.

O zamandan bu yana Süper Kupa her yıl oynanmaktadır. Bu kupayı Milan 5, Barcelona ise 4 kez kazanmıştır. Liverpool 3 kupayla en başarılı İngiliz kulübüdür. 2010'da Inter'i deviren Atletico Madrid ise bu kupayı bizim gibi yalnızca bir kez kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder