29 Mayıs 2011 Pazar

Genel Sezon & Gelecek Değerlendirmesi

2010/11 sezonunu bir hafta önce kapattık... Ne yazık ki beklentilerin karşılanamadığı ve Chelsea'nin kalitesine yakışmayan bir sezon oldu. Sezon içinde bu seviyede bir takımın bile kaldıramayacağı kadar şanssızlıklar yaşadık: Takımın temel taşları diyebileceğimiz Terry, Drogba, Lampard, Alex gibi oyuncuların aynı döneme gelen uzun süreli sakatlıkları, Essien'in tam da bu döneme gelen 3 maçlık cezası, gençlerin bu as oyuncuların boşluğunu dolduramaması, Ray Wilkins'in takımdan ayrılışının oyuncular üzerinde yarattığı etki (bu konuya her ne kadar katılmasam da söylenenler böyle) vs. vs. Harika bir başlangıcın izlerini ani bir düşüşle sildik. Yeniden şampiyonluğa oynamak için önümüzde uzun bir dönem vardı fakat tekrar toparlanma konusunda çok geç kaldık (belki de takımın&Ancelotti'nin tek hatası buydu). Ama nihayetinde toparlanarak elimizden geleni yaptık ve bu takımı tekrar ikinci sıraya yerleştirdik. Premier League kısmı için sezonun özeti bu şekilde... FA Cup ve Carling Cup içinse çok erken vedalar yaşadık bu sezon. Carling Cup'a üçüncü, FA Cup'a ise dördüncü turda yaşadığımız o kötü döneme gelen maçlarla veda ettik. Şampiyonlar Ligi'ndeyse aslında tüm turnuvaların aksine çeyrek finale kadar gayet güzel geldik. Gurubu zirvede tamamlayıp son 16'da da Kopenhag'ı rahat geçtik. Kötü geçen sezonda en azından Şampiyonlar Ligi'nde bir şeyler yapmak istiyorduk fakat çeyrek finalde ManU'ya iki maçta da mağlup olarak ne yazık ki Şampiyonlar Ligi'nden de elendik... 2010/11 sezonunda turnuvalardaki başarılarımızı (veya başarısızlıklarımızı) bu şekilde özetleyebiliriz.

Yukarıda saydığımız bütün bu şanssızlıkların yanında gol yollarında da ciddi sıkıntılar yaşadık bu sezon. Biraz istatistiksel konuşacak olursak 2009/10 sezonunda Premier League'i 103 golle tamamlamışken bu sezon sadece 69 gol atabildik. En golcü ismimiz Anelka ve tüm turnuvalarda sadece 16 golü var. Ondan sonra gelen Malouda'nın 14; Drogba, Kalou ve Lampard'ın ise 13'er golü mevcut. Oysa ki 2009/10 sezonunda sadece Drogba'yla 37 gol bulmuştuk. Bu sezonsa ne yazık ki bu sayının yanına bile yaklaşamadı Drogba. Zaten bu yüzden de devre arasında Torres transferi yapıldı ama o da isteneni veremeyince yapacak bir şey kalmadı. Kısacası golcülerimizin verimsizliği, bütün o şanssızlıkların üstüne tuz biber oldu diyebiliriz.

Yapılan transferlere bakacak olursak sezon öncesi, yani geçtiğimiz yaz Ballack, Carvalho, Joe Cole, Deco, Belletti gibi çok önemli ve tecrübeli isimleri takımdan gönderdik, karşılığında sadece Ramires ve Benayoun transferlerini yaparak aslında kadroyu ciddi şekilde daraltmış olduk. Ancelotti'nin deyişiyle takımı gençleştirme girişimleriydi bunlar. İlk başlarda her şey güzel giderken, yani sakatlık gibi problemler yokken tabii ki kadronun yetersizliğini anlayamadık. Ama bir anda arka arkaya sakatlıklar vurunca takımı sorun ciddi şekilde kendini göstermiş oldu. Hatta bir ara defansın ortasında oynatacak oyuncu bulamadık desek yalan olmaz. Bunun üzerine devre arasında defansı ve ileri ucu güçlendirmek adına Luiz ve Torres'i ciddi paralar vererek aldık. Luiz gelir gelmez takıma uyum sağladı ve kalitesiyle Chelsea'ye yakışır bir oyuncu olduğunu gösterdi. Torres ise ne yazık ki çıktığı 18 maçta attığı sadece 1 golle büyük hayal kırıklığı oldu. Fakat inanıyorum ki gelecek sezon bambaşka bir Torres karşımızda olacak. Her maç attığı gollerle adını yazdıracak olan bir forvet izleyeceğiz. Buna gerçekten inanıyorum.

Ancelotti'nin gönderilmesiyle ilgili de birkaç bir şey söylemek gerek... O, 2009/10 sezonunda Chelsea tarihinin ilk ve tek duble zaferini yaşattı bu takıma. Mourinho'dan sonra birçok menajer değiştirmiştik ve artık Ancelotti'yle bir istikrar yakalamak istiyorduk. O da Chelsea'ye uzun yıllar hizmet edeceğini düşünerek takımı gençleştirmeye ve geleceğe hazırlamaya yönelik girişimler yapmaya başlamıştı ama ne yazık ki bu sene alınan genel başarısızlık, kulübün tabiriyle beklentilerin karşılanamamasından dolayı Ancelotti'yle yollar ayrıldı. Şimdi ise yeni bir menajer arayışı içindeyiz. Önümüzdeki cuma oynanacak Belçika-Türkiye maçının sonucuna göre Hiddink ile anlaşılması kuvvetle muhtemel gözüküyor. Her ne kadar uzun ve başarılı bir menajerlik kariyeri olsa da açıkçası artık bize Şampiyonlar Ligi'ni kazandırabilecek bir menajerin gelmesinden yanayım ve bunun için de Hiddink'in uygun olduğunu düşünmüyorum. Ancelotti gibi bu başarıyı daha önce Milan'la yaşamış biriyle bile ne yazık ki kaldıramadık Şampiyonlar Ligi'ni. Bu yüzden bize bu başarıyı kazandırabilecek tek isim Mourinho olur diye düşünüyorum. Her ne kadar o da İngiltere'ye tekrar gelmek istediğini sık sık belirtse de son yaptığı açıklamalarda önümüzdeki sezon Real Madrid'le devam edeceğini söyledi. Zaten yüksek ihtimalle Abramovic, Hiddink'le anlaşacak gibi duruyor. Hep birlikte göreceğiz.

Son olarak bu sezon benim gözümde -ve sanırım tüm Chelsealiler için- takımın en iyi oyuncuları olan Cech ve Cole'a performanslarını hiç düşürmeden her maç istikrarlı bir şekilde oynadıkları için teşekkürler ve tebrikler. Aslında bu sezon katkıda bulunan herkese teşekkür etmek gerek tabii ama bu iki oyuncu gerçekten bu sezonun en iyileriydiler. Ayrıca takdir edilmeleri gerek...

...ve gençlerimize, Reserves takımımıza aldıkları ulusal şampiyonluk için tebrikler. Bize bu sezon as takımın yaşatamadığını yaşattıkları için çok teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder