23 Haziran 2011 Perşembe

Mourinho - Villas-Boas Karşılaştırması

Pedro Azevebo'nun gözünden Jose Mourinho - Andre Villas-Boas karşılaştırması...

1)Ego
"İkisi de birbirinden ayrı karakterler. Mourinho her zaman ilgi odağı olmayı sever ama Villas-Boas yaptığı işlerde daha mütevazıdır. Fakat o da güçlü bir karaktere sahip. Bu genç yaşına rağmen Porto gibi büyük bir kulübü yönetmeyi başardı.

Villas-Boas, Porto'nun başına geldiğinde, sürekli olarak 'Yeni Mourinho musunuz?', 'Mourinho'nun klonu musunuz?' tarzında sorulara maruz kaldı ama o hep kendini savundu ve 'Mourinho başka bir insan ve menajer, ben başka...' diyerek cevap verdi."

2)İnsan Yönetimi
"Mourinho'nun güçlü yanlarından biri oyuncularıyla yakın ilişkileridir. O, Chelsea'ye gelene kadar daha önce hiçbir menajer Lampard ve Terry gibi oyuncularla bu kadar yakın ilişki kuramamıştı.

Villas-Boas'ın da insan yönetimi iyidir. Porto'nun başına geldiğinde takımda birçok sorunlu oyuncu vardı. Mesela Brezilyalı forvet Walter sürekli takımdan ayrılmak istediğini söylüyordu ama Villas-Boas onu maçlarda kullanıp gol bulmasını sağlayınca kalmak istediğini söyledi."

3)Tarz
"Her iki menajerin de futbolcuları oynatma tarzları farklı. Villas-Boas atak futbolu ve total futbolu sever. Porto'da geçen sezon kullandığı taktik çok açık ve atak olan 4-3-3'tü. Takımın oyun stili kısa paslara ve ilerideki Hulk ve Falcao'ya verilen direkt paslara dayanıyordu.

Mourinho ise daha defansif oynatmayı seven bir menajerdir. Özellikle Chelsea'nin başındayken Premier League'de 1-0'la kazandığı maçları hatırlarsanız bunu anlarsınız."

4)Psikoloji
"Villas-Boas'ta bana Mourinho'yu hatırlatan bir özellik var. Diğer takımlar ve menajerleri hakkında konuşurken çok zekice davranıyor. Mourinho büyük maçlardan önce her zaman rakip takıma gönderme yapar. Villas-Boas da aynı tutumu izliyor.

Ayrıca Villas-Boas birçok menajerin göremediği detayları görebiliyor ve takımların zayıf yönlerini ortaya çıkarabiliyor. Geçen sezon Porto'nun oynadığı bütün zorlu maçlardan önce bunu yaptı ve oyun psikolojisi konusunda ne kadar önemli biri olduğunu gösterdi."

1 yorum:

  1. Villas-Boas, göze hoş gelen futbolu iyi biliyor. Ama Mourinho, kazanmayı iyi biliyor. Porto'da yaptıklarını inkâr etmiyorum tabii ki. Ancak şu ana kadar daha güçlü, oyununu kabul ettirebilecek bir takıma karşı oynamadı. Bu konuda çok tecrübesiz. Premier Lig'de geçireceği bir sezonun ardından (özellikle büyük maçların etkisiyle) ofansif futbolu törpülenecektir.

    YanıtlaSil